Sjantifestivalen i Praha

Sjantifestivalen i Praha i Tsjekkia er en del av Bohemia Festival. Hovedstaden i Tsjekkia har lang og rik historie både for musikk og kultur, og det finnes skriftlige kilder som omtaler Praha helt tilbake til år 965. Et mye eldre arrangement i Bohemia Festival er den høyt anerkjente korkonkurransen og festivalen Praga Cantat. I de siste 30 årene som festivalen har blitt arrangert, har 859 kor fra 38 forskjellige land tatt veien til Praha for å delta. Det er derfor ikke vanskelig å se hvorfor Praha og Bohemia Festival var et naturlig valg når korkunsten ønsket å utvide seg og innførte en egen festival for sjømannsviser, nemlig International Festival of Sea Shanty Choirs, eller Shantyfest.

Historie

Selv om både sjømannsviser og andre arbeiderviser har lang og sterk tradisjon over hele verden, så er Shantyfest ikke et gammelt arrangement. Dette var tross alt folkemusikk og arbeiderklassetoner, og kan ikke sammenlignes med guttekor og salmer med flere hundre års historie. Skipsbesetninger har alltid vært noe som stadig skiftes ut i det mannskap mønstrer på og andre mønstrer av, og det har derfor vært vanskelig å sette sammen et fast kor av sjømenn før i nyere tid.

Sin unge alder til tross, Shantyfest har nå arrangert sin 7. festival i 2016 og ser ikke ut til å stoppe med det første. Det er kanskje nettopp den folkelige tonen og de jordnære temaene som gjør at sjømannsviser og sjantikor stadig øker i popularitet. Korene stiller gjerne stolt opp i sjøuniformer av forskjellige slag, ofte i forskjellige blåtoner, og de rungende mannsstemmene imponerer stadig med alt fra bløte, søvndyssende kjærlighetsviser til store, rungende toner som minner mer om enorme bølger på det åpne hav. Alt dette har vært med på å gjøre sjantikor populære i de seneste årene – langt utover skipet og havnens trygge rammer.

Arrangementet

Shantyfest arrangeres i slutten av mai, og det er virkelig et fullspekket program deltagerne kan se frem til. På programmet fra 2016 kan man lese om en fullspekket timeplan som går langt utover bare korsang og glede. For å vise frem byen fra sin aller beste side arrangeres det guidede turer i byen, åpne konserter, felles måltider, ølkveld, teater, folkehistorie og legender og mye annen underholdning. Dersom dette ikke er nok for et ivrig sjantikor tilbyr arrangøren seg også til å arrangere flere utflukter eller private korkonserter på eldresenter eller andre samlingspunkter rundt om i Praha.

Til tross sin unge alder i en ellers svært historierik by har Shantyfest rukket å bli et populært og livlig innslag i den gamle byen. Sjantikor kommer fra sjønasjoner over hele verden for å delta og møte andre entusiaster. Arrangementet kjennetegnes ved at det er stort fokus på sosialt samvær mellom korene, uansett språk og bakgrunn. Med havet som fellesnevner har dessuten sjantikor alltid noe å prate om når de setter seg rundt matbordet og blir kjent med nye mennesker.

Sjanti

For publikum er det lett å forstå hvorfor sjømannsviser og Shantyfest bare blir stadig mer populært. I en tid hvor alvorlige salmer og gudfryktighet ikke alltid er like lett å identifisere seg med for alle, så kan det være oppløftende å høre et kraftig herrekor synge lungene fulle om kjærlighet til havet, sjøen, skipet og eventyret. Det er livlige sanger som kan få det til å rykke i dansefoten for alle og enhver, og det er ikke minst sanger som det går an å kjenne seg igjen i.

Selv om sjømannsviser er noe vi kjenner her i vesten og kanskje spesielt i Europa, så er det ikke et udelt vestlig fenomen. Arbeidsviser for å holde takt og rytme har røtter helt tilbake til 1400-tallet, og antagelig enda tidligere. Sjømenn var også verdensvante menn som tok med seg mange spennende ting fra sine reiser. Man kan finne islett og elementer av andre kulturer i svært mange sjantiviser, og spesielt arbeidssangene fra kolonitiden og slaver i USA har påvirket kulturen og melodiene mye.